Küpeli çiçeğinin bakımı, aslında çok zor değildir.
Gölgede ya da toprağı serin tutulursa daha iyi yetişir. Küpeli çiçeği ismini, püpeye benzerliğinden ve küpe gibi sarktığı için almıştır. Küpeli çiçeği asılı saksılarda daha güzel yetiştirilir. Genellikle mor, kırmızı, pembe ve beyaz sarkan çiçekleri vardır. Çok popiler bir çiçektir. Küpeli çiçeği saksının yanlarından aşağı doğru sarkacağı için yuvarlak saksılar daha uygundur ve daha güzel bir görüntü oluşturur. Saksının derinliği 20-30 cm olmalıdır. Çok narin bir çicektir. Narin görünümlü çiçek olduğu için asılı saksılarda daha güzel görüntü sergiliyor. Eğer yerde yetiştirecekseniz aşağı sarkabileceği kadar yüksek bir yer üzerine yerleştirmeniz daha doğru olur.
Küpe çiçeğinin toprağı nasıl olmalı?
Küpeli çiçeği geçirgen ve gevşek toprağı sever. Küpeli çiçeğine verilecek su ne çok fazla ne çok az olmalı. Kompost ve saksı toprağı karışımı yaparsanız yeterli olacaktır. Küpeli çiçeği yetiştirmeye başlamak için en uygun zaman ilkbahar başlarında yapılmalıdır. Düzgün bakıldığında ilkbahardan sonbahara kadar çiçek vermeye devam eder. Kış aylarında çiçeğinizi evin içerisine alıp koruma yapabilirsiniz. Kış ayları boyunca yalnızca iki defa sulanması yeterli oluyor. Düzgün bakılan küpeli bitkisi her yıl çiçek vermeye devam eder.
Küpeli çiçeği nasıl ekilir?
Küpeli çiçeğini tohumdan yetiştirmek zor oluyor. Ama elinizde tohumları varsa küçük bir kapta çimlendirmek gerekiyor. Bir kabın içine kompost ile doldurun tohumları üstüne atın ve üzerine çok az toprak ile örtün. Sonra üzerine streç ile kapatın. Çünkü nem içerisinde muhafaza eder. Böylece çimlenme birkaç gün içinde ya da birkaç hafta arasında olabilir. Bu süre boyunca azar azar sulayın. Bitkinin gövdesi yeterince güçlendiğinde daha büyük bir saksıya geçirebilirsiniz.
Küpeli çiçeği nasıl budanır?
Dalların ucunda olan çiçekler sağlıklı görünmüyorsa budamak gerekir. Dalın ucundan 4-5 cm kadar kesilmesi gerekir. Çünkü yeni çiçeklerin açması daha hızlı ve daha iyi olur. Kış aylarında budama ise toprak yüzeyinden yukarıya doğru 15 cm bırakın ve dalların geri kalan kısımlarını kesin. Böylelikle çiçeğiniz daha iyi gelişecektir. Hastalıklı dallar çiçeğin yapraklarına ve gövdesine zarar verdiği için onları koparmak gerekiyor.
Küpeli çiçeğinin çoğaltılması:
Küpeli çiçeğini çoğaltmak için en doğru yöntem 6-8 cm boyunda olan taze dalları almak gerekir. Dalın altında kalan yapraklarını temizleyin ve 10 cm derinliğinde bir saksıya toprak koyun. Daha sonra bir kalem yardımı ile bir delik açın ve dalı içine yerleştirin. Nemli olması için ve nemi hapsetmek için üzerine streç ile kapatın. Ilık bir ortamda bekletin. 1 ay kadar sürede kökler oluşacaktır ve bitkinizin gövdesi gelişmeye başlayacaktır. Sonra küpeli çiçeğinizi daha büyük saksıya alabilirsiniz.